Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A golfjáték alapjai

2008.03.24
GOLFOZÓ NŐKNEK ÖNKÉPZÉS KÖRBEN

 

Kép

Egy kis történelem:

„Egy nagy mezőn lévő kis lyukba egy még kisebb labdát erre teljesen alkalmatlan eszközzel eljuttatni: ez a golf." - mondta Churchill - „ilyen hülyeséget csak az ango­lok tudnak kitalálni".
De tévedett - alighanem skótok voltak.
Nem tudjuk, hogy ez mikor történt, de az biztos, hogy Skóciában 1457-ben már be is tiltották (II. Jakab). „Mert a hadrafogható ifjak a fegyverforgatás helyett inkább a golf ütőt forgatták." (Szlávy Tibor) Mi ekkoriban Hunyadi László lefejezésével voltunk elfoglalva.

 

Egy kicsit a pályáról:

Itt kezdődik a golfpálya. Képzeletbeli kapuján a felirat: „Lasciate ogni problema voi ch'entrate" azaz „Ki itt belépsz, hagyj kint minden problémát" - de ilyen felirat nincs, mert Dante Allighieri nem tudott golfozni.

 

Mi van rajta?

Szakasz - elütőhely - fairway (nyírt sáv) - terep - green (célterület) - lyuk - zászló - vízakadály - bunker (homokcsapda).
Egy pálya = 18 szakasz - mert az egy és negyed pintes szabvány üveg whisky eddig tartott ki.

Tereptárgyak: fák, bokrok, növények.

Berendezési tárgyak: padok, labdamosók, locsolófejek, eligazító táblák, jelzőkarók.

 

Egy kicsit a dimenziókról:

Teniszpálya mérete: 26x12 yard = kb. 260 m2 (260,75)
Golfpálya mérete: 100 ha = 1.000.000 m2 = 3846 teniszpálya (majdnem 4000)
A pálya hossza (magyar) átlag 6100 m, az ideális íven végigjárva, nőknek 17%-kal kevesebb. Legyalogolva nekik is megvan az 8 km. Játékidő 4,5 óra. Kezdetben ilyen sikerre ne számítsanak.
Talán a legnagyobb sportpálya. Hasonló méretek: military lovaspálya 80 ha (200 acre), sípálya óriás műlesiklás 3 km, Forma-1 autóverseny-pálya 4 km, 130 ha.
Kérdés: az Athén-Marathon (42km), a Párizs-Dakar (15.000km), a Sidney-Hobart (628mf) útvonal, a Csendes-óceán pálya-e?
Ha egy focipályán az egyik kapuból a másikba kellene ütni egy golflabdát, a legkisebb ütőt választanám.
Csak a birodalmi mértékegységekben (imperial units) megadott értékek a szabályo­sak, az SI mértékegységek (metrikus) csak tájékoztató jellegűek. Egyébként igazuk van, merthogy a metrikus értékek kerekítettek, tehát nem pontosak. Amikor az F16 li­cencét a Fokker megvette, a gyártó gépeken nem lehetett beállítani a töredék millimé­tereket.

 

Egy kis matematika:

Par = egy szakaszra előírt ütésszám. A norma. Lehet 3, 4, 5, vagy ritkán 6. Az ütése­ket ehhez képest számolják. Az nyer, aki a legkevesebbet üti.
Par alatt 3-mal = albatrosz; 2-vel = sas; 1-gyel = pinty (kismadár); par felett 1-gyel = bogi; 2-vel = dupla; 3-mal = tripla; 4-gyel = katastrofi (finnül).
A szakaszok szokásos hossza: 110-620 m, de lehet rövidebb vagy hosszabb is. Par 3-as szakaszon a sas = hole-in-one.
Jellemzően a 18 szakasz = 4 db par3, +10 db par4, +4 db par5 szakasz = összesen 72 ütés.
A profik ennél kevesebbet is tudnak. A golfban nincs világcsúcs, de a legjobb nyil­vántartott eredmény = 59. Négyen is megcsinálták, köztük egy nő, Annika Sörens­tam. De Tiger Woods nem.
Tessék megtanulni összeadni legalább 5-ig, legfeljebb 9-ig. Vannak segédeszközök, „rózsafüzérek", de az emberi elme nem helyettesíthető. Szükség esetén le kell tudni vezetni a szakaszt.

 

Egy kis fizika:

A jól megütött labda indulási sebessége mintegy 250 km/ó. Az ilyen, 46 gramm töme­gű, 70 m/s kezdősebességű golflabda mozgási energiája 113 joule. Összehasonlításul, a 6 gramm tömegű, 380 m/s torkolati sebességű (Parabellum) pisztoly lövedéké 433 joule, alig négyszerese.

 

A játék szelleme (spirit of the game):

Játszd meg a labdát úgy, ahogy fekszik. Játszd meg a pályát, úgy, ahogyan találod. Ha egyik sem megy, játssz tisztességesen. De ahhoz, hogy ezt megtehesd, ismerned kell a Golf Szabályait.
Ez a RandA = The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews szabálykönyvének a mottója.

 

A golf varázsa:

Az ember kimegy a pályára, körülötte van 100 hektárnyi ápolt, nyírt, locsolt, csoda­szép park. Emberek ritkán, az előző csapat 300 méternyire, a következő 200-ra. A külvilág megszűnik, marad csak a játékos, meg a labda. És fű, fa, virág, levegő, nap­fény, szellő, madárcsicsergés, a vadkacsák úsznak a tavon, a hangyák szorgosan hem­zsegnek, nyugalom, csend béke. Játék és győzelem. Csak az a rohadt labda hová tűnt? És még egy fácán is itt lábatlankodik. (Nem bal, hanem igazi.)
A legnagyobb élmény, hogy az ellenfél nem tudja rontani a játékunkat. Nem állunk szemben az ellenféllel. Vagy kilométerekre van onnan, vagy órákkal előbb/később játszik, vagy ha mégis a közelünkben ólálkodik, akkor sem ütheti meg a labdánkat, különben 2 büntetőt kap. Tulajdonképpen hozzá sem érhet. Aki ronthat, az csak saját magunk lehet. A golfban nincs kikényszerített hiba.
A golf egész napos szórakozás: ki kell autózni a pályára, kipakolni, felszerelni a kis­kocsit, átöltözni, bemelegíteni, lejátszani a versenyt, időjárástól függően zuhanyozni, visszaöltözni, vacsorázni, megvárni az eredményhirdetést, átvenni a kupát és a díjat, fogadni a gratulációkat, összecsukni a kiskocsit, visszapakolni az autóba, hazautazni.

 

Illemszabályok - Etikett:

A „nem illik" sokkal erősebb tiltás, mint a „nem szabad". Szabálysértésért 1-2, legfel­jebb 4 büntető ütés jár, súlyos esetben kizárás a versenyből, az etikett megsértéséért azonban hosszabb-rövidebb időre eltiltás versenyzéstől, pályától, vagy mindkettő.

- A golf társasági sport. Lehet egyedül is játszani, de leginkább 3 fős csapatokban, vagy párosban, négyesben szokás. Szemben sok más sporttal, itt sok minden meg­engedett, csak másokat zavarni tilos. Kultúrsportokban (kick box, street fight, stb.) pl. tilos beszélgetni, a golfban szabad.

- De nem ütés közben - mármint, amikor a másik játékos üt. Olyankor nem zörget­jük az ütőket, nem nyikorogtatjuk a kocsit, nem beszélünk, nem köhögünk, nem tüsszentünk, nem moccanunk, nem lélegzünk, nem pislogunk.

- Akkor sem, ha nem a mi versenyzőtársunk, hanem egy másik, de közeli csapat já­tékosa üt. Ha ilyenkor menetben vagyunk, meg kell állni.

- Ütés után ne kommentáljunk. Sem a saját ütésünket, sem a másokét. Csak diszkré­ten fejezzük ki együttérzésünket vagy csodálatunkat, de ha lehet, minél ritkábban, és mindig csak okkal.

- Soha, de soha ne telefonáljunk. Kivéve, ha mentőt hívunk. Magyar versenyen már azért is kizárás jár, ha a telefon megszólal, de nem is beszélünk rajta. De a játék zavarása mindenütt büntetendő, akár telefonálással, akár másképp.

- Juniorok (21 éves korig!) nem dohányozhatnak, és alkoholt nem ihatnak.

Viszont illik élvezni a játékot, mosolyogni, örülni, nevetni, boldognak lenni - persze mások zavarása nélkül.

 

Mitől nadrág a nadrág:

Ha legalább térdig ér, van rajta slicc, van rajta zseb, és van rajta öv. Különben csak fürdőnadrág, ami a golfpályán tilos. Ha a nadrág hosszú, akkor lehetőleg legyen élre vasalva. A farmer minden formában tilos. Galléros póló, ing, blúz kötelező, és nem lehet ujjatlan.
Olyan pendelyben, amilyenben Sarapova kisasszony teniszezni szokott, golfpályára nem lehet felmenni - az én időmben kombinénak hív­ták. A miniszoknya megengedett, de a sort nem. Egyébként a bozótosban gyakran kószáló kezdőknek a hosszú nadrág prak­tikusabb is.
Sebesség:
A lassú játékot, az időhúzást nemcsak az etikett, hanem a szabályok is büntetik. Különösen versenyen, ahol nemcsak a pálya teljesítésének, hanem egy-egy ütésnek is normaideje van. (4,5 óra, ill. 30-50 másodperc!) A játéknak egyébként is van egy határozott ritmusa. Ebből kiesni rontja az élvezetet, és az eredményt. Durvább esetben büntetés, kizárás lehet a következmény.
Mégsem illik türelmetlenkedni, főleg indokolatlanul sürgetni ugyanolyan hiba, mint totojázni.

 

Mi a hendikep:

Erőkiegyenlítés. A jobbik játékos előnyt ad a gyengébbnek.
Rendesen a pályaelőny 0 és 36 között lehet. A 18-as pályaelőny azt jelenti, hogy a já­tékos minden szakaszon 1 ütés szakaszelőnyt kap.
Erőkiegyenlítéssel a legrosszabb versenyző is megverheti a legjobbat: ha például a saját normájánál egy ütéssel jobbat játszik, míg a másik az övénél egy ütéssel ros­szabbat.
A hendikep golfozó tulajdonképpen saját maga ellen játszik, az győz, aki a saját nor­májánál a legkevesebbet üti, vagyis aki a legjobban megveri saját magát.
A profik nem ilyen rendszerben játszanak - náluk a bruttó ütés számít, az győz, aki mindenkinél ténylegesen a legkevesebbet üti. De amatőr versenyen is adnak bruttó díjat.

 

Amatőr státusz:

Az R&A szerint amatőr az, aki a sportot nem (anyagi) ellenszolgáltatásért vagy ha­szonszerzésért űzi, és aki nem kap ellenszolgáltatást sem golf oktatásért, sem más, a golfozói tudását és hírnevét kihasználó tevékenységért.
Az amatőr versenyeken legfeljebb 500 font sterling értékű díjak adhatók. (Jelenlegi árfolyamon kb. 165.000 Ft)
Aki ennél drágább díjat átvesz, elveszti amatőr státuszát, de nem válik profivá - a  senki földjére kerül.
Sir Bobby Charlton egy hole-in-one-nal nyert egy autót (Mercedes A osztály), de az árát (14.000 font) átutalta egy kórháznak (Christie Hospital) jótékony célokra. Így megtarthatta az amatőr státuszát.

 

Miért kell ismerni a szabályokat:

  • - A golfban nincs játékvezető, aki fütyülne. Minden játékos maga alkalmazza a sza­bályokat.
  • - Versenyen van bíró, akitől ehhez segítséget lehet kérni. Ő azonban csak eldönti a vitát, a játékot nem irányítja. Egyébként sem lehet ott mindenütt 100 hektáron.
  • - Versenyen az ellenfelek egymástól térben több kilométer távolságra, időben több óra eltéréssel játszhatnak Az eredményeik összehasonlításához szükséges, hogy azok azonos szabályok között szülessenek.
  • - Szabályok nélkül a golf csak puszta játék lenne. De így, a sportok királynője.

 

Büntetések:

1 ütés          kisebb (véletlen) hibáért: pl. rálépünk a labdára.
2 ütés          nagyobb (nem szándékos) hibáért: pl. idegen labdát ütünk meg.
4 ütés          ismételt (nem szándékos) hibáért: pl. megengedettnél több ütő.
kizárás         szándékos, vagy jelentős előnyt okozó hibáért: pl. rossz helyről játszunk.
eltiltás          sorozatos, durva etikettsértésért: pl. játékos szándékos zavarása.

 

Büntetések alkalmazása:

A büntetést a játékos rója ki, saját magára. Például így.
A játékos próbalendítéssel véletlenül elmozdítja a labdáját. Tudja, hogy ezt nem sza­bad, visszateszi a labdát, és kioszt magának 1 büntetőt, amit a jegyzővel felirat az eredménykártyájára. Ha bizonytalan, hogy 1 vagy 2 büntető jár, előveszi a szabály­könyvét a golftáskájából, és utánanéz. Vagy bírót hív, aki megmondja, hogy helyesen járt el.
Kizárólag a játékos felelős a szabályok ismeretéért, alkalmazásáért, és a büntetések kirovásáért. Ha ezt elmulasztja, kizárják.

 

Futólagos ismerkedés a szabályokkal:

Mindennek a kezdete:

- Aki elkésik, kizárják. Elvileg 1 másodpercért is. Enyhítő körülmény nincs, de eny­hítő szabály lehet (és van).

- Aki szabálytalan felszereléssel (ütő, labda, stb.) játszik, kizárják.

- Akik megállapodnak, hogy (bizonyos) szabályokat figyelmen kívül hagynak, kizá­rással büntetendők.

 

 

A pályát nem szabad átépíteni:

- Aki a labdáját igazgatja, hogy jobban megüthesse, 2 büntetőt kap.

- Aki a labdája körül letapossa a füvet, hogy jobban megüthesse, 2 büntetőt kap.

- Aki faágat letör, hogy az ütését ne zavarja, 2 büntetőt kap.

- Aki mozdíthatatlan műtárgyat elmozdít, 2 büntetőt kap.

- Aki gyomot kitép, 2 büntetőt kap.

 

 

Könnyítések:

- Aki egy tócsába üti a labdáját, büntetés nélkül kihozhatja.

- Aki egy virágágyásba üti a labdáját, büntetés nélkül kihozhatja.

- Akit egy vízcsap zavar az ütésben, a labdáját arrébb viheti.

- Akit egy letört, száraz gally zavar az ütésben, arrébb teheti.

- Akit egy gereblye zavar az ütésben, arrébb teheti.

- Akit egy elvesztett hitelkártya zavar az ütésben, felveheti.

- Aki egy kövezett kocsiútra üti a labdáját, büntetés nélkül lehozhatja onnan.

 

Balszerencsés ütések:

- Aki a pályáról kiüti a labdáját, az ütés helyéről újat kell ütnie, és kap 1 büntetőt.

- Aki a labdáját nem ismeri fel, elveszettnek kell, hogy tekintse.

- Aki a labdáját 5 percen belül nem találja (elveszti), az eredeti ütés helyéről újat kell ütnie, és kap 1 büntetőt.

- Akinek a labdája megjátszhatatlan helyzetbe kerül, 1 büntetőért arrébb teheti.

- Aki más labdáját megüti, 2 büntetőt kap, és vissza kell tennie.

 

Akadályok:

- Aki a vízakadályba üti a labdáját, 1 büntetőért kihozhatja.

- Aki homokcsapdába üti a labdáját, nem kap büntetőt, de onnan kell kijátszania.

 

Szerencsétlen találatok:

- Aki eltalálja a zászlókezelőt, 2 büntetőt kap.

- Aki a green-ről eltalálja a lyukban lévő zászlórudat, 2 büntetőt kap.

- Akinek a labdája egy álló tereptárgyról lepattan, onnan kell megjátszani, ahol fek­szik.

- Aki a saját felszerelési tárgyát eltalálja, 1 büntetőt kap.

 

Nem mindegy, hogy mit, és hol:

- Aki a green-en félresöpri a bunkerből felspriccelt homokot a labda útjából, nem kap büntetést. - Ugyanezért a nyírt sávon 2 büntetőt kap.

- Aki a nyírt sávon félresöpri a lehullott faleveleket a labdája mellől, nem kap bün­tetést. - Ugyanezért a bunkerban 2 büntetőt kap.

- Aki másik versenyző ütőjét kölcsönkéri, szakaszonként 2, de legfeljebb 4 büntetőt kap. - De ha labdát kér kölcsön, nem kap büntetést.

 

Egyéb szabálytalanságok:

- Aki véletlenül belebotlik a labdájába, 1 büntetőt kap, és vissza kell tennie.

- Aki a labdájához szándékosan hozzáér, 1 büntetőt kap.

- Aki a labdáját megtisztítja, amikor nem lenne szabad, 1 büntetőt kap.

- Akinek a labdájára egy néző rálép, visszateheti az eredeti helyzetébe.

- Aki az elütőhelyen kívülről kezd, 2 büntetőt kap, és az ütés érvénytelen.

- Aki tanácsot kér, vagy tanácsot ad, 2 büntetőt kap.

- Aki lassan játszik, először büntetőt kap, utána kizárják.

- Akinek a mobil telefonja megszólal, kizárják. Akkor is, ha rögtön kikapcsolja.

 

A verseny vége:

- Aki kevesebb ütést ír az eredménykártyájára a ténylegesnél, kizárják.

- Aki nem írja alá az eredménykártyát, kizárják.

- Aki szakaszt kihagy, kizárják.

- Aki a szakaszokat rossz sorrendben játssza le, kizárják.

- Akiről a díj átadása után derül ki, hogy kizárást nem enyhíthető szabálytalanságot követett el, a díjat vissza kell adnia.

- Egyébként a verseny lezárása után az eredmény már nem módosítható.

 

 

Kép

 
© Bodor Tibor